Vleermuishuis vol hangmatten

Een huis van vijf verdiepingen zonder gevels: ‘Flederhaus’ - oftwel ‘vleermuishuis’ is een uniek project van de architecten heri&salli. De vernoeming naar de vleermuis refereert aan het feit dat de bezoekers van dit bijzondere huis aan het plafond kunnen hangen. In één van de hangmatten welteverstaan!

Hangmatten huis

Het Flederhaus is een project uit 2011. Het letterlijke en figuurlijke open huis stond toen op het ‘museumsquartier’ in Wenen. Doordat de gevels ontbreken, bepalen de bezoekers van het huis zelf een deel van het aanzicht van dit gebouw. Ze worden als ware onderdeel van het object. De 32 hangmatten nodigen uit om naar binnen te gaan en te hangen in deze publieke ruimte. Doordat het gebouw een puntdak heeft, heeft het echt het silhouet van een huis. De bezoekers die zich helemaal tot net onder dit puntdak waagt, op de vijfde verdieping, kan vanuit een hangmat genieten van een ongelooflijk uitzicht!

 Flederhaus

Oase in de stad

Met het Flederhaus wilden architecten heri&salli de publieke ruimte niet alleen vergroten door vijf verdiepingen de hoogte in te gaan, maar ook verrijken. Het object dient als een oase om te kunnen ontspannen. Het voor iedereen vrij toegankelijke gebouw heeft daarom een open structuur en geweldige uitzichten en is bovendien ingericht met hangmatten, om de rustgevende werking van deze publieke ruimte te vergroten. De hangmatten zijn daarnaast dusdanig opgehangen dat ze ontmoetingen en sociale interactie tussen mensen stimuleren. Het Flederhaus is niet alleen een oase in de stad; door de milieuvriendelijke constructie en het gebruik van hout als materiaal is het ook een symbool voor duurzaamheid.

hangmat Flederhaus

Tweede bestemming van het Flederhaus

Het Flederhaus is opgebouwd uit losse componenten en heeft geen fundament, zodat het makkelijk kan worden opgebouwd en afgebroken om verschillende publieke ruimtes te kunnen verrijken. Dat was ook het geval na de initiële constructie van het gebouw in 2011. De tweede bestemming van dit ‘hangmatten huis’ was ook in Wenen, maar in een heel andere omgeving: namelijk de bouwput van het nieuw te ontwikkelen stadsdeel ‘Seestadt Aspern’. Het gebouw dient daar als ontmoetingsplek en informatiepunt en was onderdeel van het 2013 mies.festival. Het Flederhaus staat hier sindsdien, maar zat hopelijk nog veel andere publieke ruimten aandoen. Het zou mooi zijn als er zoveel mogelijk mensen over de hele wereld gebruik konden maken van dit relaxte concept!

Mens als onderdeel van het object

Heri&selli zijn Heribert Wolfmayr (1973) en Josef Saller (1971).Sinds 2004 werken deze architecten aan architectonische, ruimtelijke en tijdelijke concepten die pas echt compleet zijn zodra mensen van het object gebruik gaan maken. Deze menselijke confrontatie voorziet het materiaal van zijn daadwerkelijke taak en betekenis. De mens als actief onderdeel is het uitgangspunt van vele architectonische concepten. Heri&selli hebben met hun projecten talloze prijzen en onderscheidingen in de wacht gesleept en mochten hun werk in vele musea en op tentoonstellingen exposeren.