Slecht geslapen? Misschien was het volle maan!

Iedereen slaapt weleens slecht. Soms vanwege een drukke dag, misschien omdat het te warm is in de slaapkamer of wellicht is je bedpartner op vol volume aan het snurken. Maar af en toe heb je een rare, rusteloze nacht, schijnbaar zonder aanwijsbare reden. Misschien moet je dan eens uit het raam kijken. Grote kans dat de maan rond en vol aan de nachtelijke hemel staat!

Slecht slapen door volle maan

Het is al jaren een bron van volksverhalen en sommige ouders van jonge kinderen zuchten diep als het ‘s nachts weer zover is: volle maan. Maar nu hebben Zwitserse wetenschappers bevestigd dat het waarschijnlijk echt waar is dat je slechter slaapt bij volle maan. Als het volle maan is, lijken mensen gemiddeld vijf minuten meer tijd nodig te hebben om in te slapen. Ook duurt hun totale nachtrust ongeveer 20 minuten korter. Je zou in dit in eerste instantie kunnen toeschrijven aan het extra licht. Maar volgens de onderzoekers van de Universiteit van Basel treden de effecten ook op als mensen in een verduisterde kamer slapen. Hiermee lijkt de maancyclus de menselijke slaap zelfs te beïnvloeden als we de maan niet kunnen zien.

Slecht slapen bij volle maan 

 

Antiek evolutionair mechanisme

Het experiment bracht intrigerende feiten aan het (maan)licht. Ten eerste deden de deelnemers er bij volle maan gemiddeld 5 minuten langer over om in slaap te komen. Ze sliepen ook lichter: er was ruim 30 procent minder hersenactiviteit die diepe slaap suggereert. Ook maakten de slapers tijdens volle maan minder van het slaaphormoon melatonine aan. Hiermee lijkt er dus echt een verband te zijn tussen slaap en volle maan. Een verklaring hiervoor kan worden gezocht bij onze voorouders. De maan zou een rol kunnen spelen bij het aangeven wanneer vrouwen vruchtbaar zijn; iets dergelijks gebeurt namelijk ook bij sommige diersoorten. Het zou dus een evolutionair mechanisme kunnen zijn dat nu vrijwel nutteloos is, maar zijn werking niet is kwijtgeraakt.

Verstoord circadiaan ritme

Dat ons slaapproces nog altijd door mysteries wordt omgeven, berichtten we al eerder in de context van het Chronarium. Dit kunstzinnige ‘slaap-lab’ met hangmatten, lichtprojecties en hypnotiserende stemmen brengt bezoekers in een korte, harmonieuze slaap, met als doel het circadiaan ritme te resetten. Het circadiaan ritme is een primitief mechanisme dat met een cyclus van ongeveer één dag de basis vormt van ons slaap-waak ritme. Omdat omgevingsfactoren de invloed van het circadiaan ritme afzwakken, heeft dit mysterieuze proces ongetwijfeld te lijden onder onze 24-uurs maatschappij. Slecht slapen kun je dus niet alleen door een nutteloos antiek mechanisme dat actief wordt tijdens volle maan, maar ook door moderne ontwikkelingen die een desastreuze werking hebben op ons eeuwenoude slaap-waak ritme!

Het Chronarium reset je circadiaan ritme

 

Een hangmat geeft betere slaap

Gelukkig kunnen we ook bemoedigend nieuws melden. Want wederom Zwitserse onderzoekers hebben wetenschappelijk aangetoond dat mensen beter slapen als ze heen en weer worden gewiegd - zoals in een hangmat. Slaap je in een hangmat, dan val je dertig tot veertig procent sneller in slaap én slaap je een stuk dieper dan wanneer je in een gewoon bed ligt. Heb je dus last van de volle maan of heeft de 24-uurs maatschappij je circadiaan ritme hopeloos overhoop gegooid? Kruip in een hangmat en slaapt vannacht weer als een roos!