Powernap of Siësta

Na het eten de oogjes dicht om vervolgens verzadigd en verkwikt met de dag verder te gaan… In sommige delen van de wereld is een uitgebreide siësta, en dan het liefst in een hangmat in de koele schaduw, al eeuwenlang de gewoonste zaak van de wereld.

Uitgebreide siësta

In Latijns-Amerika, maar ook in Vietnam en delen van China legt iedereen op het heetst van de dag twee uur lang het werk neer om een uitgebreide siësta te houden. In onze drukke Westerse maatschappij is een powernap van 5 tot 20 minuten echter het maximaal haalbare. Helaas kunnen wij onszelf pas tijdens ons pensioen, en met een beetje geluk in het weekend en op vakantie, weer de geneugten van een uitgebreide siësta veroorloven. Toch rust je ook prima uit na een powernap. Sterker nog, een kort dutje van minder dan een half uur is misschien nog wel effectiever voor de productiviteit dan een siësta.

powernap of siesta in hangmat

Productiever na een powernap

Uit een flinke reeks onderzoeken blijkt dat een powernap een positief effect heeft op de alertheid, creativiteit en het stressniveau. Voel je je ongeconcentreerd of lusteloos? Blijf dan niet aanmodderen, maar stap even weg van je bureau, zoek een rustige plek en doe een dutje van ongeveer twintig minuten. In elk geval niet langer dan een half uur. Je hoofd is meteen weer helder. Je verricht je werk met hernieuwde energie en een frisse blik, waardoor je die ‘verloren’ tijd binnen no-time weer hebt ingehaald!

Pak het juiste moment

Na de lunch, om een uur of één, ontstaat er een natuurlijke dip. Het beste moment om eventjes te dutten! In warme landen is dat ook meteen het heetste moment van de dag. Dus voel je je na het middaguur duf en inspiratieloos? Doe de ogen dicht, al is het maar tien minuten. Maak het dutje echter niet te lang, want dan word je duf wakker. Ook kan het je nachtrust verstoren. Ook een powernap na drie uur ‘s middags is niet aan te raden. Dan kun je wellicht ‘s avonds beter op tijd naar bed gaan.

Siësta in de hangmat

Powernaps zijn bevorderlijk voor de productiviteit en creativiteit en dus ideaal voor de werkende mensch. Op vakantie en in het weekend (en na je pensioen) is het natuurlijk een ander verhaal: dan heb je uitgebreid de tijd om heerlijk lang te luieren. En dat doe je dan ook met liefde! Bovendien heb je dan je hangmat tot je beschikking. Dat je daar heerlijk in kunt dutten, weten de bewoners van Latijns-Amerika al lang, maar dat is nu ook officieel bevestigd. Een Zwitserse studie heeft bewezen dat wiegen in een hangmat zorgt voor totale ontspanning. Je slaapt dieper en rust meer uit in een hangmat.

Dus ben je aan het werk en kun je er even niet meer tegen? Neem een powernap! Heb je echter de kans om eens lekker lang een siësta te houden…? Kruip dan in de hangmat en neem je tijd. Want er is geen groter gevoel van luxe denkbaar dan midden op de dag zo lang te dutten als je maar wilt. Trusten!

 

siesta hangmat