Op zoek naar de beste hangspot in je tuin

Of je nu een nieuwe woning gaat betrekken of net een hangmat hebt aangeschaft; je geniet het meest van een hangmat als hij op de juiste plek hangt. Natuurlijk is elk huis en elke tuin weer anders en heeft iedereen zijn eigen voorkeuren, maar er zijn enkele praktisch zaken die je kunt overwegen bij het vinden van de beste hangspot!

Oost, west, hang best

Als je echt van je hangmat wilt genieten, hang je die niet op de eerste de beste plek waar toevallig ruimte is. Bedenk eerst hoe en wanneer je de hangmat wilt gaan gebruiken. Wil je graag ‘s ochtends in de eerste ochtendzon met een kopje koffie of thee rustig aan de dag beginnen? Dan zou je hangmat (of hangstoel) op het oosten moeten hangen. Liever relaxen in de avondzon en de zonsondergang kunnen zien? Kies dan een hangplek op het westen. Maak je vooral gebruik van de hangmat om verkoeling te zoeken, kies dan een plekje op het noorden waar overdag volop schaduw te vinden is.

Hangmat bij zonsondergang

Privacy

In een hangmat kun je heerlijk tot rust komen. Dan is het wel fijn als je je niet bekeken voelt. Een afgeschermd privéplekje is dus noodzakelijk. Als er in dat deel van je tuin geen geschikte begroeiing te vinden is, kun je overwegen een privacy scherm neer te zetten. Dat kan heel eenvoudig met bijvoorbeeld rieten matten. Dit natuurlijke tuinscherm heeft ook net het tropische tintje dat zo mooi bij een hangmat past. Bovendien geeft een rietmat beschutting en privacy, maar laat het tegelijkertijd een verkoelend briesje door.

Zoek een mooie beschutte plek om je hangmat op te hangen

Laat maar waaien

Over briesjes gesproken, houd er bij het kiezen van een hangplek rekening mee dat het er wel lekker door kan waaien. Perfect is een plekje dat wel beschut is, maar waar tegelijkertijd een bries doorheen kan komen. In een hangmat lig je immers hoog boven de grond en kun je tijdens hoge temperaturen optimaal gebruik maken van elk zuchtje wind. En dat kan nu net het verschil betekenen tussen wegsmelten en tropisch genieten!

Kies de beste plek voor je hangmat in de tuin

Insectenvrij

Blijf zoveel mogelijk uit de buurt van insecten. Natuurlijk kun je muggen, vliegen en wespen nooit helemaal vermijden, maar er zijn wel plekjes die je kunt ontwijken. Ondiep water bijvoorbeeld is een broedplaats voor muggen. Denk daarbij niet alleen aan vijvers, maar ook aan lager gelegen delen van de tuin of lege bloempotten waarin water kan blijven staan. Ga ook niet te dicht in de buurt liggen van fruitplanten of bloeiende struiken zoals kamperfoelie. Het plaatje lijkt mooi, maar de zoete geur is ook erg aantrekkelijk voor bijen en wespen. Ten slotte is hoog gras een verzamelplaats voor teken - irritante en soms gevaarlijke bijtbeestjes die je chillmodus grondig kunnen verstoren.

Rust

Hier in Nederland is het eigenlijk nooit echt stil, dus een beetje geluid hoort erbij. Maar als je lekker wilt relaxen, richt dan geen hangplek in pal naast de rumoerige buren of aan de drukke straatkant. Kies voor een plek waar geluiden van de natuur de overhand hebben; zoals in de buurt van een boom met ritselende bladeren of een fonteintje met kabbelend water.

Hangmat tussen twee bomen in de tuin is genieten van natuurgeluiden

Uitzicht

Als je in je hangmat ligt, zul je meestal je ogen dicht hebben. Maar soms wil je ook gewoon eens wat zitten peinzen of voor je uit liggen staren. En dan heb je liever geen walmende container, verzameling roestig tuingereedschap of lelijke schutting vol in het zicht staan. Kies daarom een plek waar je genietend om je heen kunt kijken en je beleeft het meeste plezier van je hangmat!