Maak je tuin zomer- en hangmatklaar!

Zo rond maart begint het bij de meeste tuinliefhebbers te kriebelen… de vorst is uit de grond, het voorjaar komt eraan: tijd om de tuin zomerklaar te maken. En voor ons betekent dit de aankondiging van een nieuw hangmatseizoen! Met deze tips en tuintrends kun je deze zomer heerlijk relaxt genieten van een prachtige tuin. Vanuit je hangmat of hangstoel natuurlijk..!

De voorjaarsbeurt van de tuin

Opnieuw inrichten begint met opruimen…. Dus: blaadjes en dode takken opvegen, tegels of vlonders reinigen en tuinmeubelen uitpakken en een schoonmaakbeurt geven. Afgestorven stukken plant mag je verwijderen en de vorstgevoelige heesters snoeien of uitdunnen. Heb je gras in de tuin? Nu is de tijd om met de gazonverzorging te beginnen. Kale stukken kun je opnieuw inzaaien (wees er dan wel zeker van dat er geen nachtvorst meer komt!) of vullen met losse graszoden. Bemest ook de rest van de tuin zodat straks alle fauna zo lang en mooi mogelijk kan bloeien.

Tuintrends 2016

Nu de noodzakelijke karweitjes achter de rug zijn, begint het leuke werk: je tuin opnieuw inrichten of pimpen zodat je er de hele zomer vanuit je hangmat van kunt genieten! Laat je bijvoorbeeld inspireren door de tuintrends van dit jaar. Zo wordt in 2016 het verschil tussen binnen en buiten nog kleiner, komt er meer ruimte voor de ‘vrije natuur’ en komen er nog meer mogelijkheden voor het zelf kweken van kruiden, fruit en groente.

 hangmat tuin

Binnen en buiten lopen door elkaar heen

We brengen steeds meer groen naar binnen en betrekken de buitenruimte steeds meer bij ons huis. Een ander aspect hiervan is dat we onze hangmat en hangstoel zowel binnen als buiten ophangen. In ieder geval zullen we in 2016 de stijl en sfeer van ons interieur nog verder doorzetten in de tuin en op het balkon (of andersom). Een hangmat of hangstoel in de kleur en stijl van je woonkamer is een prima begin!

Laat de natuur zijn gang gaan

In 2016 zullen we de natuur nog meer vrij spel geven. Dus minder betegeling en meer ruimte voor planten en bloemen. Met voederhokjes, vogelbadjes en vlinderstruiken lok je nog meer natuurlijke bezoekers je tuin in. Gebruik bij de inrichting van de tuin zoveel mogelijk natuurlijke materialen. Maak bijvoorbeeld een natuurlijke afscheiding met klimplanten als clematis en hangende planten als petunia die als bloeiende gordijnen naar beneden hangen. Wat betreft de vormgeving: vol en rommelig is het devies. Onkruid mag er best wel tussen zitten, zolang het er maar mooi uitziet. Een tuintrend naar ons hart!

 tuintrend 2016 natuurlijke eco tuin

Zelf aan de kweek

Aansluitend op de eco tuintrend, wordt het zelf kweken van groente, kruiden en fruit steeds populairder. Logisch, want het is gezond, voordelig en milieuvriendelijk. Een eigen moestuin is bovendien leuk en leerzaam voor kinderen (zoals onze grootgrutter al eerder overtuigend heeft bewezen). Er komen dan ook steeds meer creatieve en leuke oplossingen voor een eigen moes- of kruidentuin op iedere plek: van verticaal tuinieren tot een kasje in de woonkamer aan toe!

Ten slotte voegen wij aan dit lijstje nog de hangtrend toe. Want echt genieten van je tuin doe je vanuit je hangmat of hangstoel!