Hoe een hangmat je perspectief kan veranderen

Soms heb je alleen een andere manier van kijken nodig om tot nieuw inzicht te komen. Catherine Ann Jones schreef vele toneelstukken voor Broadway en scripts voor films en televisieseries. Haar werk in Hollywood putte haar echter op een gegeven moment zo uit, dat ze last kreeg van writer’s block. Tot een hangmat haar een nieuw perspectief gaf.

Wolken staren

Vanaf kinds af aan lag Catherine Ann Jones al graag naar de hemel te staren. “Wolken kijken  was een belangrijk onderdeel van mijn jeugd”, zo vertelt ze onze collega’s van de La Siesta blog. “Als kind lag ik vaak op mijn rug in het gras of op het dak en keek naar de wolken. Dit heeft een enorme invloed op mijn fantasie gehad en was de aanzet voor mijn schrijverscarrière.” Op Broadway begon Jones als actrice, waarna ze zelf toneelstukken ging shcrijven. Van het theater bracht ze haar schrijftalent naar het witte doek, met films als The Christmas Wife en Unlikely Angel met Dolly Parton. Voor tv schreef schreef ze bijvoorbeeld aan de serie Touched by an Angel.

Naar de wolken staren

Opgebrand door Hollywood

Het werk in de showbizz eiste echter zijn tol. “Ik was uitgeput. En toen kreeg ik last van een blokkade, een writers’ block waar ik nooit eerder last van had gehad.” Ze besloot om even afstand te nemen van Hollywood en ging naar vrienden in Santa Fe, New-Mexico. “Zij woonden in zo’n groot huis in zuidelijke stijl”, herinnert zij zich, “met in het midden een binnenplaats en hangmatten.” Jones is altijd een hangmatliefhebber geweest, dus ze ging in één van de hangmatten liggen en staarde naar de hemel, iets wat ze als kind al talloze malen deed. In haar boek The Way of Story vertelt ze wat er toen gebeurde. “Ineens veranderde de energie en alles leek te worden verlicht. Ik werd belemmerd door iets buiten mijn beperkte zelf en hoorde heel duidelijk een innerlijke stem de titel van dit boek zeggen: The Way of Story.” Ze vertelt: “Het leek net alsof er iemand in mijn oor fluisterde. Intuïtief wist ik dat ik een boek moest gaan schrijven; iets wat ik nog nooit eerder had gedaan.”

Catherine Ann Jones The Way of Story

Creatief denken dankzij een hangmat

Dit inzicht was voor Catherine Ann Jones precies het nieuwe perspectief dat ze nodig had. “Eén van de redenen dat ik blokkeerde, was de overtuiging dat ik iets moest schrijven voor film of tv. Mijn openbaring was dat ik creatief moest gaan denken, ‘outside the box’, dat ik iets anders moest gaan doen dan eerst. We moeten openstaan voor alles wat er nu op het punt staat te gebeuren en niet denken dat wij door moeten gaan zoals we altijd deden.” Catherine Ann Jones heeft de hangmat in de tuin van haar vrienden te danken voor dit nieuwe inzicht en de hervonden creativiteit: “Door op mijn rug te liggen en naar de hemel en de wolken te staren, werd voor mij een deur geopend naar een plek vol verbeelding, inspiratie en inzicht.”

Een hangmat geeft inspiratie en leert je in het nu te leven

Een hangmat helpt je in het nu te leven

Catherine Ann Jones schreef hierna nog meerdere inspirerende boeken. Heal Yourself with Writing, Whose Story Are You Living? en Freud’s Oracle kregen positieve kritieken en ze is een veelgevraagd spreker. Voor haar is dit een bevestiging van het feit dat een hangmat mensen kan helpen hun aangeboren creativiteit te ontdekken. “Een hangmat helpt je om je geheel aan het moment te overleveren, om helemaal bewust te zijn van het hier en nu. We worden allemaal gedreven door het verleden en de toekomst. Daarom is het zo belangrijk om af en toe te gaan liggen in een hangmat en even helemaal in het nu te zijn - want in het heden gebeuren de meest fantastische dingen.”