Extra lang plezier van je hangmat

Een hangmat brengt zoveel plezier en ontspanning, daar wil je zo lang mogelijk van kunnen genieten. Zorg daarom goed voor je hangmat en je kunt jarenlang vooruit!

Het einde van het hangmatseizoen

Het liefst lig je het hele jaar door buiten, maar in Nederland is dat helaas geen optie. Als de blaadjes zijn gevallen en het buiten steeds natter wordt, moet je je hangmat toch echt naar binnen brengen. Want als je hangmat buiten blijft hangen, zal er onvermijdelijk rot in de vezels ontstaan. Overigens is het ook tijdens de zomer oppassen geblazen. De straling van de felle zon kan de kleuren van je hangmat behoorlijk doen verbleken. Bovendien valt er in de Hollandse zomer nog altijd genoeg regen en ook dat kan de stof aantasten. Tenzij je een weerbestendige hangmat hebt die is gemaakt van HamacTex (LASIESTA) of Elltex (Amazonas). Dit duurzame textiel voelt zacht aan als katoen, maar is UV-resistent en vochtwerend. Toch geldt ook voor deze hangmatten dat je ze buiten het seizoen het beste naar binnen kunt brengen. In de natte herfst en koude winter zul je er toch geen gebruik van maken, terwijl vocht en vorst zelfs de meest weerbestendige stof uiteindelijk zullen aantasten!

 

Hamactex weerbestendige hangmat Colada van LASIESTA

 

Winterstalling van je hangmat

Is het tijd om je hangmat naar binnen te brengen, dan heb je twee opties. De eerste is opbergen voor het volgende seizoen. Om je hangmat in piekfijne conditie te houden, is het verstandig deze eerst te reinigen. Kijk op het label van je hangmat of je hem met de hand moet wassen of in de machine kan laten draaien. Eventuele houten spreidstokken kun je met een zachte spons met warm water en een zachte zeep schoonmaken. Laat alle onderdelen vervolgens goed drogen voordat je de hangmat netjes oprolt in een goed afgesloten plastic zak; zo kan er geen ongedierte bij komen. Leg je hangmat vervolgens op een droge en donkere plaats; bijvoorbeeld op zolder. Een andere optie is om je hangmat ergens binnen op te hangen.  Ook hierbij geldt dat het verstandig is om de hangmat eerst te reinigen; wel zo fris. Er zijn buiten altijd wat blaadjes, insecten, zand etc. en die heb je liever niet op je woonkamervloer liggen. Heb je de hangmat schoon en droog, zoek dan een fijne plek waar je hangmat kan hangen. Op zolder, in de slaapkamer, op de speelkamer of zelfs in de woonkamer. Misschien kun je de tweezitsbank in de winter wel vervangen door je hangmat. Het is misschien gewaagd, maar het staat ontzettend sfeervol en je hoeft nooit je fijne momentjes in je hangmat te missen!

 

Hangmat naar binnen

 

Piekfijn weer naar buiten

Als het hangmatseizoen weer aanbreekt, is het een mooi moment om je (katoenen) hangmat van een beschermlaagje te voorzien. Met een speciale textielspray geef je de stof wat extra bescherming tegen de felle stralen van de zon en zullen kleuren minder snel verbleken. Vergeet ook de houten spreidstokken niet; deze smeer je in meteen speciale olie die waterafstotend werkt en een beschermlaagje aanbrengt. Op deze manier zorg je goed voor je hangmat en kun je er jarenlang van genieten!

 

Jarenlang genieten van je hangmat