Een relaxte zomervakantie thuis met de kids!

Vanaf deze week hebben alle kinderen in Nederland zomervakantie. Zes weken lang niet vroeg opstaan, rugtas om en naar school, maar lekker de hele dag doen waar je zelf zin in hebt. Voor de kinderen hemel op aarde; voor ouders een periode waarin het respect voor leerkrachten met de dag toeneemt. Houd het leuk en vooral lekker relaxt met onze (low-budget) vakantietips.

Tover de tuin om tot vakantieparadijs

Het liefst breng je alle weken door aan de Spaanse kust of in Italiaans Toscane, maar in tegenstelling tot de school geeft de baas geen zes weken vrij - laat staan dat dit te bekostigen valt. Een vakantie van twee weken is zelfs al een (te) grote luxe voor veel gezinnen. Maar niet getreurd, want een ‘staycation’ kan ook ontzettend leuk zijn, vooral als je de tuin omtovert tot gezellig vakantieresort. Met een partytent of grote parasol, een zwembad, hangstoel en/of hangmat en wat leuke buitenspelletjes of buitenspeelgoed creëer je al een echte vakantiesfeer! Of laat de kinderen hun eigen tent maken met grote lakens en kleden. De vriezer stop je vol met allerlei lekkere ijsjes en met (stoffen) vlaggetjes, lichtsnoeren of papieren lantaarns maak je de tuin extra gezellig, ook als het donker wordt.

Relaxte zomervakantie thuis met de kids

Slapen onder de blote sterrenhemel

Het beste vakantiegevoel krijg je van kamperen. En dat kan ook prima in de tuin. Uiteraard met voorafgaand een barbecue, waarna de marshmallows boven het vuur worden geroosterd en de spannende verhalen van stal worden gehaald. Je kunt in een tentje slapen, maar nog veel gaver is het om in een hangmat onder de blote sterrenhemel te liggen. En met echt zomerse temperaturen is dat ook nog eens veel koeler. Als het niet zo warm is, kun je met een matje en slaapzak toch behaaglijk in een (traditionele) hangmat slapen. Is het echt fris, hang dan ook een slaapzak of deken onder de hangmat, want hier komt de meeste kou vandaan! Je zult merken: een hangmat is heel bijzonder en heerlijk om in te slapen. Zo geef je de kinderen een geweldige jeugdherinnering!

Buiten slapen in een hangmat levert een unieke jeugdherrinnering op

Download die vette game

Oké, het zomerweer valt tegen (quelle surprise) en de kinderen vliegen tegen de muren op. De indoor speeltuinen, musea en zwembaden zijn ze (of ben jij) nu wel beu en hun vriendjes zitten nog steeds ergens in het buitenland op een camping. Dan is het tijd om de digitale hulptroepen aan te rukken. Misschien niet helemaal pedagogisch verantwoord, maar als je eindelijk die vette game op de tablet voor ze hebt gedownload, zijn ze gegarandeerd een paar dagen zoet. Kun je zelf ook eens heerlijk met een goed boek in de hangstoel gaan zitten chillen!

Gamen op de tablet tijdens regenachtige dagen in de zomervakantie

Maak het extra gezellig

Zoals iedere goede leerkracht weet: met een beetje humor kom je een heel eind. Houd daarom de sfeer leuk en laat in de zomervakantie de teugels wat vieren. Het kroost mag wat later op bed en we doen niet moeilijk over drie ijsjes per dag. Tussen de middag eet je geen saai broodje aan tafel, maar ga je lekker picknicken op het gras (ook al is dat met hetzelfde saaie broodje). Koken hoeft echt niet elke dag, wat vaker afhalen mag best. Of laat de kinderen zelf iets maken van wat er in de kastjes staat; juist die geïmproviseerde maaltijden zijn vaak het lekkerst! Is het lekker warm? Tover op dat moment de familieverpakking waterballonnen tevoorschijn en start een hilarisch watergevecht. Succes gegarandeerd. Een fijne zomervakantie gewenst!